Cum pot scădea tensiunea arterială într-un mod natural?

Aproximativ un sfert din populația lumii suferă de hipertensiune arterială. Potrivit Institutului Robert Koch din Berlin, o treime dintre adulți (între 18 și 79 de ani) sunt afectați de această tulburare.

În unele cazuri, medicația este inevitabilă, dar de cele mai multe ori, îngrijirea printr-o metodă naturală este cea mai indicată. O dietă echilibrată, o mulțime de exerciții fizice și alte atenții pot scădea tensiunea arterială ridicată.

Cauzele hipertensiunii arteriale-hipertensiune primară sau secundară

Cauzele hipertensiunii arteriale-hipertensiune primară sau secundarăHipertensiunea poate fi primară sau secundară. În 90% din cazuri, persoanele cu hipertensiune arterială suferă de hipertensiune arterială primară. Aceasta înseamnă că pacientul nu are nici o boală particulară, cum ar fi o tulburare a organelor, care, ca urmare, determină creșterea tensiunii arteriale. Cauza hipertensiunii arteriale primare este rezultatul unei predispoziții familiale sau al unui stil de viață nesănătos și poate fi combătută într-un mod natural.

Hipertensiunea arterială secundară, dimpotrivă, este cauzată de o patologie continuă. În cele mai multe cazuri este vorba de rinichi, tiroidă, boală vasculară sau apnee în somn. Sindromul Conn poate fi, de asemenea, o cauză. În această boală, un exces de aldosteron determină acumularea de sodiu și apă în organism, iar consecința este hipertensiunea arterială.

Cauzele hipertensiunii arteriale pot fi diferite, mai jos menționăm câteva:

  • Exercițiu slab
  • Excesul de greutate
  • Nutriție slabă
  • Excesul de sare
  • Alcool
  • Nicotină
  • Predispoziția familială
  • Stresul

O dietă sănătoasă, variată și echilibrată este esențială pentru oricine, dar mai ales pentru cei care suferă de hipertensiune arterială. Nutriția nu trebuie subestimată, dimpotrivă poate îmbunătăți considerabil calitatea vieții.

Reduceți consumul de sare

Reduceți consumul de sareTensiunea arterială ridicată o face deosebit de sensibilă la sare. Acesta din urmă se acumulează în organism, rezultând o cantitate mai mare de lichid care este apoi transportat în sistemul cardiovascular. Deși nu toți pacienții hipertensivi sunt la fel de sensibili la sare, la aproximativ unul din doi pacienți, o reducere a aportului de sare duce la o scădere semnificativă a tensiunii arteriale. Un German consumă în medie între 8 și 10 g de sare pe zi și, deși nu pare mult mai mult decât cantitatea recomandată de 5 – 6 g pe zi, are consecințe puternice asupra organismului.

Prin reducerea consumului zilnic de sare, cel puțin la cantitatea recomandată, tensiunea arterială poate fi redusă cu o medie de 5 mmHg. Această valoare corespunde cu ceea ce vă puteți aștepta să obțineți cu unele medicamente pentru tensiunea arterială!

Prin urmare, trebuie să acordăm o atenție deosebită sarei, mai ales atunci când mâncăm: alimente ambalate atât produse dulci, cât și sărate și coapte. Chiar și tăieturile reci nu sunt cei mai buni aliați ai hipertensiunii arteriale, de aceea este întotdeauna recomandat să verificați valorile nutriționale ale fiecărui produs înainte de a-l cumpăra.

Acizii grași Omega-3 aduc mai multe beneficii. Ele nu sunt importante numai pentru sistemul imunitar, structurile funcționale ale corpului și inflamațiile, ci ajută și la dilatarea vaselor de sânge. Acesta din urmă poate reduce semnificativ tensiunea arterială a celor afectați.

Cu toate acestea, este important să rețineți că există mai multe tipuri de acizi grași omega-3. Acizii grași omega-3 marini EPA (acid eicosapentaenoic) și DHA (Acid docosahexaenoic), conținute în cantități mari în pește și alge, au o influență pozitivă mult mai puternică asupra tensiunii arteriale decât acidul gras omega-3 vegetal ALA (acid alfa-linolenic). Acest lucru se datorează faptului că organismul nostru este capabil să transforme ALA în EPA și DHA, într – un procent foarte scăzut: 5-10%. Sursele de ALA sunt semințele de in, semințele de chia și nucile, în timp ce acizii grași omega-3 marini EPA și DHA sunt conținute în principal în peștii grași, krill și alge, în special în Alga Schizochytrium sp.

Cu toate acestea, pentru a ajunge la doza zilnică recomandată de 2.000 de mg de omega-3 pe zi, ar trebui să consume 100 la 3.000 g de pește gras pe zi, în funcție de specie, dar cei mai mulți oameni au dificultăți în a consuma aceste sume. Apoi, având în vedere poluarea mărilor, dacă nu aveți ocazia să găsiți pește proaspăt în fiecare zi, este mai bine să preferați un pește bun sau ulei de alge marine, natural și purificat.

Un alt aspect care nu trebuie subestimat este calitatea și tipul suplimentelor omega-3. Cercetătorii revistei “Proceedings of the National Academy of Science” raportează, de asemenea, că omega-3 sub formă de extracte concentrate nu numai că nu poate fi eficient în scăderea tensiunii arteriale, dar poate fi chiar contraproductiv și are efecte nedorite.

Multe uleiuri vegetale trebuie evitate, cum ar fi: ulei de floarea soarelui, ulei de soia, ulei de ciulin perché deoarece sursa de omega-6. Un exces de omega-6 în organism promovează apariția inflamației. Dimpotrivă, un indice ridicat de omega-3 ajută la prevenirea și evitarea acestora. În general, este preferabil să se utilizeze ulei de măsline bun, ulei de in sau, cu moderatie, unt.

Rolul sportului

Rolul sportuluiActivitatea fizică este esențială pentru bunăstarea psihofizică și joacă, de asemenea, un rol semnificativ în scăderea presiunii sistolice (până la aprox. 20 mm Hg). Acest efect este mai mare la pacienții supraponderali. Pentru fiecare kg eliminat, presiunea sistolică scade și ea.

În acest caz, sunt recomandate sporturi și exerciții care au o sarcină moderată de rezistență, cum ar fi mersul rapid, alergarea, drumeția sau înotul.

Ideal ar fi să te antrenezi de trei până la cinci ori pe săptămână timp de 30-60 de minute. Dacă nu sunteți sportivi, trebuie să abordați încet activitatea fizică și să încercați să fiți constanți. Scăderea presiunii este favorizată de o mișcare constantă și durabilă în timp.

Desigur, așa-numitele “remedii ale bunicii” pot ajuta, de asemenea, la scăderea tensiunii arteriale, dar nu toată lumea sa dovedit a fi eficientă din punct de vedere medical.

  • Printre cele mai populare găsim
  • Păducel
  • Ceai verde
  • Ceai de Hibiscus
  • Usturoi
  • Suc de rodie

Este recomandabil, în orice caz, să vă consultați întotdeauna cu medicul de încredere, înainte de a efectua orice tratament care vizează scăderea tensiunii arteriale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*