A szív ellenségei: magas vérnyomás

Csendes gyilkosnak nevezték, mert nem ad jeleket a jelenlétéről, kivéve, hogy minden súlyosságában megnyilvánul, amikor hozzájárul a rettegett szövődmények, például szívroham vagy agyi stroke kialakulásához.

Az esszenciális hipertónia, vagyis nem kapcsolódik semmilyen patológiához, az emelkedett nyomás 95% – át teszi ki. Ez több mint 10 millió olaszt érint, bár közel fele nem tudja, hogyan haladhatja meg az ajánlott nyomáshatárokat. Nem csak ez.

Azok, akik ismerik a magas vérnyomásukat, nem mindig követik a tanácsot és a gyógyszeres kezelést, ahogy kellene, ezért kockáztatják, hogy” ki vannak téve ” a szívrohamoknak. Különösen, ha együtt a magas vérnyomás vannak más kockázati tényezők a szív és az artériák, mint például a hiperkoleszterinémia, a dohányzás, a túlsúly és a cukorbetegség.

Szisztolés vagy diasztolés?

Szisztolés vagy diasztolésEgészséges emberben a szisztolés vérnyomás (azaz a maximális, amelyet akkor rögzítenek, amikor a szív a vért az artériákba tolja) nem haladhatja meg a 130 milliméter higanyt.

A diasztolés vérnyomás (vagyis a minimum, amely rögzíti az erek által a vér áthaladásához kínált ellenállást) nem emelkedhet 85 milliméter higany felett. Nyilvánvaló, hogy ezek az értékek egészséges emberekre érvényesek. Azok számára, akik hipertóniás, amellett, hogy a szorosabb ellenőrzés idővel a nyomás, az orvos meghatározott célokat alapján az általános állapota az egyén, valamint a jelenléte más kockázati tényezők.

A nyomást nyugalomban kell mérni az orvosnak, és ha lehetséges, mindig ugyanabban az időrésben, mert az értékek a 24 óra alatt változnak. Néhány perc várakozás után, mert a fizikai erőfeszítés felemeli az értékeket.

Artériák védelme

Artériák védelmeA magas vérnyomás megelőzése, valamint az értékek csökkentése anélkül, hogy gyógyszert, legalábbis a legkönnyebb formája a magas vérnyomás, lehetséges. Csak kövesse néhány egyszerű szabályt.

  • Hagyja abba a dohányzást. A dohányzás, amellett, hogy saját negatív hatással van az erekre, érösszehúzódást (az artériák kaliberének szűkülését) okoz, ezáltal növeli a magas vérnyomást.
  • Súly ellenőrzés alatt. A enyhébb formái a magas vérnyomás vesztes néhány kiló súly a diéta, valamint a rendszeres fizikai aktivitás (akkor is, ha a súly optimális) elég lehet ahhoz, hogy a nyomás vissza elfogadható értékeket.
  • Figyeld a feszültséget. A túlzott stressz nagy mennyiségű katekolamin termeléséhez vezet, amelyek az erek szűkülését és a szívverések növekedését okozzák.
  • Só a minimumra. Az asztali só hajlamos arra, hogy folyadékot tartson a vérben, ezáltal növelve azt a “fáradtságot”, amelyet a szívnek meg kell tennie ahhoz, hogy maga a vér a testbe kerüljön. Nem szabad sót adni az ételhez.
  • Go-go zöldségek. A gyümölcsök és zöldségek kevés kalóriát, sok rostot és természetes antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek védik az endotheliumot, az artériás fal legbelső részét.

Hipertónia: lassú és progresszív károsodás

Hipertónia lassú és progresszív károsodásA magas vérnyomás az artériák merevebbé válnak, ezért szükség esetén kevésbé képesek reagálni a test igényeire. Idővel az artéria legbelső membránja, az úgynevezett endothelium is sérült, atheroscleroticus elváltozások alakulhatnak ki, különösen hiperkoleszterinémia jelenlétében.

Az erekben létrejövő merevség és szűkület csökkenti az agy és a szív vér-és oxigénellátását, amely “dörzsöli” és egyre kevésbé aktív. Fennáll a szívroham veszélye, ha a károsodás egy vagy több koszorúér artériát vagy stroke-ot érint, ha a folyamat elsősorban az agy vérét hordozó ereket érinti.

A nyomás követi az évszakok ritmusát, így nyáron, a hővel a nyomás csökkenhet. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy megszüntetheti az Ön gondozását. Ha kétségei vannak és gyengének érzi magát, beszéljen kezelőorvosával.

A magas vérnyomás kezelése folyamatos, nem alkalmi, még akkor is, ha nincs betegsége. Ezért mindig szem előtt kell tartania néhány egyszerű tippet.

  • Napirendet tartani. Különösen az elején meg kell szokni a gyógyszerek szedését mindig ugyanabban az időben. Írja be napirendre a kinevezéseit, az orvos által rögzített értékeket, valamint az Ön által követett ellátást.
  • Kérjen időpontot. Annak érdekében, hogy a terápiák “találkozzanak” a gyógyszerekkel. Például minden reggel a fogmosás előtt.
  • Készítsen elő egy pirulát. Ha elvonja a figyelmét, vagy minden esetben gyakran úton vagy vakáción van, tartson egy “ékszerdobozt”, elegendő tablettával a kezében egy vagy két hétig.

Ha véletlenül nem vett be gyógyszert, ne tegye azt a hibát, hogy teljesen elfelejtette, vagy másnap két tablettát vett be. Mielőtt bármit megtenne, beszéljen erről orvosával.

Soha ne hagyja abba a kezelést, és ne csökkentse a gyógyszerek adagját anélkül, hogy először beszélne kezelőorvosával.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*